Αλέξης

Ο πατέρας μου ήταν Αστυνομικός. Είχε και όπλο. Toν θυμάμαι εδώ και πολλά -πολλά χρόνια όταν πήγαινα στο Δημοτικό Σχολείο να έρχεται σπίτι κουρασμένος από την δουλειά. Αδειαζε το όπλο από τις σφαίρες και έλεγε στον αδελφό μου και σε μένα ότι είναι επικίνδυνο αυτό. Μην το πειράζετε. Και μας έδειχνε τις σφαίρες και το όπλο άδειο. Και έβαζε τις σφαίρες δίπλα. Πάνω στο κρεβάτι.. Το θυμάμαι εκείνο το όπλο με την καφέ λαβή. Γιαλισμένο ,καινούργιο. Θυμάμαι και τις σφαίρες μικρές,σε μαύρο χρώμα και χρυσαφένιες στην άκρη τους.

 
 
Σαν χθες θυμάμαι και το κλομπ του. Μαύρο σε δερμάτινη θήκη.Με αυτό μπορούσαμε να παίζουμε. Δεν ήταν επικίνδυνο όπως το όπλο που η θέση του ήταν πάντα "σε ασφαλές μέρος" πάνω από την ντουλάπα. Θυμάμαι τον μπαμπά μου να κοιτάζει το όπλο και το κλομπ με μία αίσθηση περιφρόνησης,απαξίωσης. Εικόνα από την παιδική μου ηλικία η έκφραση του "Σιγά μην το χρησιμοποιήσω ποτέ". Ηχή ακόμα στην ψυχή μου η φωνή του "Δεν θα έπρεπε να μας τα δίνουν τέτοια πράγματα". Παρηγοριά του η φράση ψιθυριστά "Δεν βαριέσαι ψεύτικο, δεν είναι αληθινό, δεν μπορεί να είναι".
 
 
Tον θυμάμαι επίσης με την στολή του το στρογγυλό καπέλο και την ασημένια σφυρίχτρα του να κόβει βόλτες γύρω γύρω από το πάλκο όταν έπαιζε η μουσική στην πάνω πλατεία. Να μας δίνει πληροφορίες για το κάθε κομμάτι. Ηταν λάτρης της κλασσικής μουσικής και της όπερας.. Kαι τον θυμάμαι όταν είχε φέρει να ακούσουμε στο πικάπ το μικρό δίσκο με τον Καημό του Θεοδωράκη να μας λέει πιο σιγά απαγορεύεται και την ίδια στιγμή ζωντανή στη μνήμη μου η άλλη έκφραση της κρυφής χαράς περηφάνιας επειδή μας άρεσε το τραγούδι. Σουυτ! Θα πάει ο μπαμπάς φυλακή.  Απαγορεύεται. Ο μικρός δίσκος αυτός των 45 στροφών (Δεν το γνώριζα που λεγόταν έτσι τότε) χρώματος καφέ να γυρνάει...  ποτάμι μέσα μου πικρό.
 
 
Εβγαλε το πιστόλι και σκότωσε τον 15χρονο Αλέξη.... Ποιος; Ενας Αστυνομικός με στολή..... Έβγαλε το πιστόλι και τον σκότωσε...... Έβγαλε το όπλο..... Από την θήκη του. Την θυμάμαι την θήκη του μπαμπά μου. Μαύρη και αυτή δερμάτινη. Οπως το κλομπ του.Χρειάστηκε χρόνος για να βγάλει το πιστόλι..... Πως το σκέφτηκε αυτό; ........Πως μπόρεσε;......... Μα και τον γιό μου Αλέξη τον λένε ....... Τον 15 χρονο Αλέξη τον σκότωσε ένας αστυνομικός.. Εχω και μία κόρη..... Είναι 15 χρονών. Οπως ο Αλέξης.Ο αδελφός της έχει το ίδιο όνομα με τον Αλέξη.... Που τον σκότωσε ο Αστυνομικός. Με το όπλο που φύλαγε ο μπαμπάς μου (που έχει πεθάνει τώρα )πριν από πολλά πολλά χρόνια σε ασφαλές μέρος..... τον γιό μου λένε Αλέξη . Η αδελφή του είναι 15 χρονών .
 
Βοήθεια μπαμπά ΒΟΗΘΕΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
 
Φωτεινή Τζέκου
 
Εκπαιδευτικός
2019  TZEKOY FOTINI